Nuttige hulpmiddelen, adressen en websites

Beroepsverenigingen

NVDA
Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten
Tel.: 085 482 44 00; e-mail: secretariaat@nvda.nl; web: nvda.nl

NVvPO
Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners en Praktijkverpleegkundigen
Tel.: 0318 50 04 07; web: nvvpo.nl

V&VN
Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, afd. Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners
Tel.: 030 291 90 50; e-mail: secretariaat.pvkpoh@venvn.nl; web: venvn.nl/afdelingen/praktijkverpleegkundigen-en-praktijkondersteuners

Taakoverdracht

In het kader van preventieve zorg en zorgverlening aan chronisch zieken worden veel taken door anderen dan de huisarts verricht. Zo kunnen zowel de doktersassistent als de praktijkverpleegkundige/-ondersteuner hieraan een bijdrage leveren. Het is belangrijk dat deze taakdelegatie zorgvuldig gebeurt. Meer informatie over dit onderwerp (o.a. de wettelijke eisen en randvoorwaarden) is te vinden op nhg.org/delegeren bij het thema ‘Delegeren van medische handelingen’.

 

Relevante richtlijnen voor CVRM

Communicatie, andere culturen en laaggeletterdheid

  • De ‘Toolkit persoonsgerichte zorg’ van het NHG bevat hulpmiddelen die de huisarts en de POH kunnen ondersteunen bij het bieden van de best passende zorg op maat door de zorg af te stemmen op de kenmerken, behoeften en context van de patiënt: nhg.org/praktijkvoering/persoonsgerichte-zorg.
  • Veel informatie over communicatie met mensen uit andere culturen en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden is te vinden op de website huisarts-migrant.nl.
  • De LHV heeft een ‘Toolkit laaggeletterdheid’ uitgegeven: lhv.nl/product/toolkit-laaggeletterdheid.
  • Het voorlichtingsmateriaal Begrijp je lichaam bevat eenvoudige afbeeldingen en teksten over het menselijk lichaam en veelvoorkomende klachten. Dit materiaal is bestemd voor gebruik in de zorg en preventie. Begrijp je lichaam is online te gebruiken en te downloaden via begrijpjelichaam.nl.
  • Het boek Persoonsgerichte zorg voor iedereen van Eldine Oosterberg en Maria van den Muijsenbergh geeft informatie en tips voor persoonsgerichte zorg in de huisartsenpraktijk voor iedereen – ook voor mensen met een migratieachtergrond of complexe sociale omstandigheden (uitgave van NHG, Pharos en Prelum).

Leefstijlinterventies

  • De NHG-Praktijkhandleiding Leefstijl geeft informatie over de advisering en begeleiding van patiënten als het gaat om alcoholproblematiek, bewegen, stoppen met roken en gezonde voeding en bespreekt ook algemene aspecten van leefstijladvisering, zoals zelfmanagement: nhg.org/praktijkvoering/persoonsgerichte-zorg.
  • De Eetmeter is een instrument van het Voedingscentrum om aan de hand van de voedingsmiddelen die worden gebruikt inzicht in het caloriegebruik en de vetsamenstelling van de voeding te krijgen: voedingscentrum.nl.
  • De Zoutwijzer van de Hartstichting geeft inzicht in de hoeveelheid zout die voedingsmiddelen bevatten en toont daarnaast minder zout bevattende alternatieven: hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten/zout-eten.
  • Op de website van de Hartstichting staan verschillende vormen van beweegaanbod: hartstichting.nl/gezond-leven/bewegen.
  • De website loketgezondleven.nl/gezondheidsthema’s van het RIVM biedt onder meer informatie voor professionals in de gezondheidsbevordering op het gebied van leefstijlinterventies en een overzicht van een groot aantal effectieve interventies voor verschillende settings, zoals school, gemeente, wijk en werk.
  • Op de harteraad.nl vinden patiënten met een hart- of vaatziekte het aanbod in hun buurt op basis van hun postcode en de gewenste vorm van bewegen.
  • De website jouwbeweegmaatje.nl stelt mensen in de gelegenheid een sport- of beweegmaatje te vinden.

Voorlichting algemeen

  • Thuisarts.nl is de voorlichtingswebsite van het NHG gericht op patiënten met informatie over gezondheid en ziekte voor, tijdens en na het bezoek aan de huisarts.

Nascholing